fbpx

Tu je odpoveď na otázku, prečo zmäkčovač a komunizmus majú veľa spoločného (2)

Po prvé ho nechcem vo svojom okolí vidieť a rozhodne nebude ideálne fungovať. Baristické panoptikum plné čudných slov, zbytočne intelektuálnych viet a článok plný sklamaní sa práve začal. Nemáte za čo. Need for Espresso: Underground je späť.

Povaleči z kaváren, tykejte si s vodařem

Princíp iónovej výmeny v skratke

Koncept iónovej výmeny je jednoduchý, kladne nabité katióny sa budú vymieňať za iné kladne nabité častice a záporne nabité anióny sa budú vymieňať za iné záporne nabité častice.
Medzi kladne nabité častice patria katióny sodíka, vápnika, horčíka, draslíka, železa, atď.
Medzi záporne nabité častice patria anióny: hydrogénuhličitany, chloridy, uhličitany, sírany, dusičnany….

Touto cestou sa snažíme predchádzať alebo skôr spomaliť tvorbu vodného kameňa a iných minerálnych usadenín. Proces ovplyvňuje výsledné pH vody a chemické zloženie. Iónová výmena neodstraňuje pachute, mikroorganizmy, mechanické nečistoty a atómy resp. molekuly bez náboja. Preto náplňové (cartridge) systémy nikdy netvorí iba iónový výmenník, ale systém niekoľko stupňovej filtrácie vo vnútri patróny.

Napriek negatívne znejúcemu popisu iónovej výmeny pri ,,zmäkčovači” je iónová výmena veľmi dobrý a ekonomicky výhodný koncept úpravy vody. Uplatnenie si nájde najmä pri začínajúcich projektoch a malých, prípadne stredne veľkých prevádzkach.

Alternatívou môže byť ďalší spôsob úpravy vody – dekarbonizácia.

Aké výhody poskytujú dekarbonizéry v porovnaní so zmäkčovačmi?

Dekarbonizéry sú filtračné jednotky, ktoré pracujú rovnako s konceptom iónovej výmeny, ale na rozdiel od sodíka vymieňajú katióny za vodík [protón, H⁺]. Následnou reakciou sa vo vode spustí proces, kedy sa naviaže na hydrogénuhličitan a vznikne labilná kyselina uhličitá. Tá sa následne prirodzene vo vodnom prostredí rozpadne na oxid uhličitý a vodu. Tento proces môže byť zodpovedný za ,,naplynenie” odpustenej vody z kartuše.

HCO3⁻ + Hᐩ H2CO3 H2O + CO2 ↑

Pri uvoľňovaní protónov sa zachytí v iónovom výmenníku aj určité množstvo extrakčne účinných katiónov a tak popri dekarbonizácii aj znižujeme celkovú tvrdosť vody.

Dekarbonizér dokáže, na rozdiel od zmäkčovača, ovplyvniť hodnotu pufra, ktorý berie pri vysokých hodnotách káve ovocnosť. Jeho prevádzka síce vyžaduje pravidelnú výmenu filtračných membrán a je o niečo drahšia, ale výsledok pre malú alebo stredne veľkú kaviareň či pražiareň je neporovnateľný.
Na trhu existuje veľké množstvo filtračných zariadení, ktoré sú postavené na dekarbonizácii. Neexistuje úplne univerzálne riešenie.
Preto pri voľbe filtrácie radšej zdvihnite telefón a spýtajte sa dvakrát.

Reverzná osmóza (RO) za každú cenu

Môžete bývať u rodičov, mať 30 a auto väčšie ako vlastné libido,, ale nespraví to z Vás väčšieho frajera.
Reverzná osmóza z Vašej kávy nutne nespraví ,,holy grail”. Predovšetkým nie tá za lákavých 300 eur.
RO je fantastický koncept. Síce nedokáže meniť pomery jednotlivých minerálov vo vode, veľmi účinne však znižuje ich celkovú koncentráciu.

Každé prostredie má prirodzenú tendenciu vyrovnať si koncentráciu svojho obsahu s okolím. Reverzná osmóza funguje presne na opačnom princípe. Z koncentrovanej mineralizovanej vody sa snažíme spraviť menej koncentrovanú kvapalinu. Ideme proti bežnej entropii, kedy majú všetky molekuly tendenciu byť čo najviac a rovnovážne rozptýlené vo svojom okolí.

Reverzná osmóza je filtračné zariadenie zostavené z niekoľko stupňovej filtrácie formou sedimentačných a uhlíkových membrán (filtračné média) a polopriepustnej osmotickej membrány. Prítomnosť iných filtračných stupňov je variabilná.
Pri tomto procese však vzniká určité množstvo odpadovej vody so zakoncentrovaným obsahom minerálov. Čím lacnejšia osmóza, tým je väčšia šanca, že v odpade skončí viac ako polovica prichádzajúcej vody.
Tak si radšej vopred spočítajte, koľko stojí jeden liter takto upravenej vody konkrétnym zariadením.

Skvelú možnosť ponúka napríklad kombinácia RO a mechanického remineralizátora. Pod 2000 EUR sa však pri tejto technológii určite nedostanete a mineralizátor vyžaduje pravidelné dopĺňanie a výmenu soľných roztokov, ktoré si buď dokážete namiešať sami alebo si kúpite už predpripravený koktail solí. Spýtajte sa v Concept Coffee Roasters.

Na tobogáne bez vody...

…veľa srandy nezažiješ. Filtračná technológia je dôležitý prvok, bez ktorého sú mi vedomosti nanič. V rôznych cenových kategóriách je ale možné nájsť lepšie riešenia k tým aktuálnym. A to je reálne optimistická správa, ktorou uzavrieme druhý článok aktuálnej série.

Texty ste mohli čítať vďaka knižke Technológie vody od Need for Espresso: Underground, nájdete ju na našom webe.

Post a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

We use cookies to give you the best experience.