fbpx

Tu je odpoveď na otázku, prečo zmäkčovač a komunizmus majú veľa spoločného (1)

Po prvé ho nechcem vo svojom okolí vidieť a rozhodne nebude ideálne fungovať. Baristické panoptikum plné čudných slov, zbytočne intelektuálnych viet a článok plný sklamaní sa práve začal. Nemáte za čo. Need for Espresso: Underground je späť.

Povaleči z kaváren, tykejte si s vodařem

Opäť pekne po poriadku.
Povedal som to už stokrát a musím to povedať znova. Voda je alfa a omega Vašej kávy. Oni neverili a keď im ukázal, uverili. Neviem nechať rozostúpiť more, ale aspoň v priemere kvapká jeden spoj z 20 na každej druhej montáži. Ktokoľvek projektoval rozvody vody, riešenie si dalo v 90% záležať na tom, aby som sa nevedel s kľúčom pri mojej výške 190 centimetrov dostať ľudsky k zdrojovému ventilu. Redukcia redukcie redukovaná kutilom s nadšením a nekonečne veľkým zmyslom pre škodoradosť vidieť mňa alebo poriadneho technika krčiť sa pod barom. Mileniáli (ne)vedia všetko. Neviem všetko.

Najprv rúrka, potom skrinka.
Nepodceňujte projektovanie vody v novej kaviarni a poraďte sa s niekým, kto už má skúsenosť z praxe. Radi Vám navrhneme, ako by vodári mali po bare rozumne rozviesť zdroje pitnej vody, aby sme mohli prísť zapojiť koncové filtračné jednotky. Jeden ventil na celý bar v kaviarni s kapacitou 30 ľudí rozhodne nestačí.

Demokracia v chuti

Horčík [Mg²⁺] a vápnik [Ca²+] sú kľúčoví hráči pri extrakcii jednotlivých molekúl z praženej mletej kávy do vody, pretože pomáhajú extrahovať viac chuťových, najčastejšie (hetero)aromatických zlúčenín. Vo vode, z ktorej chceme variť kávu, sú oba minerály rozhodne žiadané, avšak iba v rozumnom množstve a vo vhodnom pomere s hydrogénuhličitanmi [HCO3⁻].

Čo sa však stane, ak by nastala situácia, že naše dva katióny zmiznú a objaví sa (namiesto nich) sodík?

V podzemnej vode je to nepravdepodobné, pokiaľ nemáte čerpadlo v jazierku soľnej bane. Ak meriate vodu titračnými kvapkami, mala by väčšinou nastať situácia, že celková tvrdosť (total hardness) je väčšia ako uhličitanová tvrdosť (bicarbonate alkalinity). Pokiaľ ale používaná voda vykazuje už pri prvej kvapke okamžitú (alebo naopak žiadnu) zmenu farby, zrejme už tak celkom nejde o surovú, neupravovanú vodu, ale prešla chemickým procesom iónovej výmeny vo vnútri zmäkčovača, pravdepodobne schovaného niekde pod barom alebo v zadnej miestnosti.

„Na úpravu vody, ktorú budem používať na nápoje, mi stačí katexový zmäkčovač!“ (častý citát…)

…a cesnak rovnako NEvylieči bakteriálny zápal pľúc (hoci vírusy likviduje celkom úspešne…).
Už samotný názov je mierne zavádzajúci. Je to jedna z najpoužívanejších technológií v gastroprevádzkach. A častokrát veľmi chybne. Sodíkový zmäkčovač by sa nikdy nemal stretnúť s vodou, ktorá bude putovať ďalej na prípravu akéhokoľvek nápoja alebo varenie. Ibaže by ste nemali čas ručne soliť. (Toto naozaj nemyslím vážne 😊)
Takto upravená voda je vhodná na ochranu zariadenia (ide o prevenciu vodného kameňa – keď z vody odstránime všetok vápnik a horčík, tvorba vodného kameňa bude minimalizovaná) a nie na pitie alebo prípravu nápojov. Uplatnenie nájde pri umývačkach riadu a výrobníkoch ľadu. Všetko čo prejde sodíkovým zmäkčovačom, bude zbavené katiónov horčíku, železa a vápnika, zatiaľ čo hodnota pufra a mechanických nečistôt zostane nezmenená, pričom rapídne narastie koncentrácia sodíka a chloridov. Takáto voda síce nie je schopná tvoriť rýchlo vodný kameň, no je absolútne nevhodná na prípravu nápojov. Môže chutiť slano, vytvárať v káve pachuť, akoby sme si do nej nasypali sódu bikarbónu.
Nevýhody sa kopia. Prichádzame totiž o efektívne extrakčné minerály, zatiaľ čo látky ničiace chuť kávy zostávajú vo vode.
Váš kávovar sa MUSÍ časom ,,zavápňovať” (budú v ňom nevyhnutne vznikať usadeniny), pokiaľ chcete, aby vaša káva chutila dobre.

Čo vieme o sodíku?

Sodík (Na) je alkalický kov, ktorý prudko reaguje s vodou. Reakcia je búrlivo exotermická a neraz vzplanie, ako sa uvoľňuje vodík, ktorý začne horieť. Vďaka jeho reaktivite ho môžeme vo voľnej prírode nájsť iba vo forme stabilnejších zlúčenín. Morská voda obsahuje ióny Na+ ako hlavné katióny v koncentrácii približne 10.5 g/l. Odparením morí vznikli obrovské ložiská soli (na Slovensku pri Prešove). Tento katión sa uvoľňuje pri iónovej výmene v klasických zmäkčovačoch. Zabraňuje sa tak tvorbe vodného kameňa. Vo vode sa prejavuje slanosťou už pri koncentrácií 200 mg/l.

Post a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

We use cookies to give you the best experience.